1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Incepand cu data de 31 mai 2015, campania de strangere de semnaturi pentru petitia Vrem un Bucuresti nonsexist! s-a incheiat. Petitia, insotita de semnaturile dumneavoastra, a fost trimisa catre Primaria Municipiului Bucuresti. Multumim pentru implicare civica tuturor celor care au semnat si promitem sa va tinem la curent, prin intermediul acestei pagini, cu raspunsul pe care il vom primi de la autoritati si cu orice alt demers pe care il voi initia pentru ca actiunea noastra sa-si atinga scopul.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

“Orasul (non)sexist - Inventar al discriminarilor urbane sensibil la gen” reprezinta o cercetare de pionierat in Romania, care a avut ca obiect de studiu discriminarea urbana de gen din Bucuresti. Puteti consulta si/sau descarca cercetarea de pe site, din sectiunea ghid.

Parte integranta a proiectului Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen (www.discriminari-urbane.ro/), inventarul reprezinta rezultatul unui demers de cercetare realizat de catre Societatea de Analize Feministe AnA in parteneriat cu Asociatia Front. Volumul, coordonat de Laura Grünberg si Diana Elena Neaga, reuneste studii in care este analizata din diverse perspective dimensiunea de gen a Bucurestiului: autoarele investigheaza numele strazilor, tipul de statui, publicitatea stradala, libertatea de miscare si de exprimare in spatial public de care se pot bucura femeile in Capitala, etc.

In curand, cercetarea va aparea si in format tiparit si va fi distribuita gratuit, cu ocazia diferitelor evenimente ale proiectului.

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Bucuresti, 16 decembrie 2014 – Bucurestenii pot semnala discriminarile pe care le sufera in oras cu ajutorul unei harti interactive a discriminarilor urbane, pe care o pot accesa via site-ul www.discriminari-urbane.ro.

Dupa succesul inregistrat de Harta discriminarilor urbane care a fost prezentata la Festivalul Femei pe Matasari si la Festivalul egalitatii de gen de la Sibiu, locuitorii Municipiului Bucuresti au acum la dispozitie o harta online, unde pot marca discriminarile si, de ce nu alte tipuri de nedreptati (stereotipuri, prejudecati, comportament ofensator, hartuire, limitarea accesului, hipersexualizare etc.) pe care le sufera in oras - Harta interactiva a discriminarilor urbane de gen!

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

„Am facut reclamatie unui sofer de la RATB care nu doar ca parcase extrem de gresit si nu a vrut sa ne ajute sa coboram rampa, dar a fost si foarte agresiv si arogant. Mi-a spus ca , etc,  altfel l-as fi iertat. Am primit raspunsul si „wow!” incepem si noi sa ne civilizam.”, imi povesteste o prietena care se afla in scaun cu rotile si care se loveste

Nici nu ne dam seama cat de mult aceasta lume ii nedreptateste pe oamenii care au diverse probleme. O alta prietena care a fost nevoita sa se deplaseze timp de 2 luni cu ajutorul unor carje a intampinat surprize asemanatoare in spatiile publice si, mai ales in mijloacele de transport in comun unde, atatconducatorii auto cat si pasagerii au o atitudine necorespunzatoare fata de persoanele vulnerabile.

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Vineri 17 octombrie 2014, la Libraria Bastilia, a fost lansat proiectul “Discriminari Urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen”, intr-un cadru informal care a prilejuit o dezbatere pe tema formelor de discriminare care ne afecteaza viata in Bucuresti. Au vorbit despre proiect: Laura Grünberg (Societatea de Analize Feministe ANA) – manager de proiect, Ilona Voicu (Asociatia FRONT) - asistent Proiect si Diana Neaga (Societatea de Analize Feministe ANA) - coordonator cercetare.

Au intrevenit in cadrul dezbaterii invitatele Irina Cios - curatoare, Roxana Trestioreanu conf.univ. UNARTE, Ileana Oancea artista care a creat lucrarea “Contesa” – imaginea simbol a proiectului, afirmand impreuna, o directie care exista in arta contemporana catre includerea dimensiunii de gen si exprimarea sa in spatiul public. Activistele Irina Zamfirescu – Active Watch si Simona-Maria Chirciu – Centrul FILIA au vorbit de asemenea, despre dezvoltarea urbana si egalitatea de sanse. Au fost alaturi de noi si reprezentantele Departamentului pentru Egalitate de sanse intre Femei si Barbati, doamna Consilier Cristina Niculescu si doamna Consilier Gianina Dimitrescu care au amintit in cadrul dezbaterii, despre Conventia de la Istanbul, instrument international pentru prevenirea violentei impotriva femeilor, semnata recent si de Romania.

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

In perioada 19-21 septembrie, la Sibiu s-a desfasurat Festivalul Egalitatii de Gen (n.r. Mai multe informatii aici). Festivalul Egalitatii de Gen este un eveniment amplu, cu participarea mai multor ong-uri care activeaza pentru drepturile femeilor. Proiectul “Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen" a ajuns astfel si in aceasta parte a tarii si speram ca el va cuprinde curand, toate orasele!

Pe o harta a Sibiului, femeile care au participat la Festivalul Egalitatii de Gen au avut posibilitatea de a marca locurile din oras unde s-au simtit in nesiguranta, asa cum s-a intamplat si la Bucuresti, la Festivalul Femei pe Matasari.

Iata cateva asemenea marcaje pe harta Sibiului care apartin unor femei (Foto 1):

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Am citit de multe ori despre “Micul Paris” si l-am cautat de fiecare data atunci cand mi-am dorit sa ma conving ca locuiesc, fie si intr-o copie a celebrei capitale europene.

La prima vedere, orasul nostru cel de toate zilele se poate remarca printr-un centru istoric care per total arata bine. Se mai poate remarca prin cladiri renovate partial pe bani publici, partial pe banii unor patronate locale care sa atraga turisti straini si... poate arata destul bine. Lucrurile se complica insa, atunci cand iti doresti sa stii mai multe despre istoria orasului, cine, ce a facut... Probabil ca a fost din totdeauna un paradis al formelor fara fond, cu negustoria starina de pe Lipscani, dar cu fundatia infipta adanc in niste mahalale insalubre si colorate, care in ciuda nevoii noastre rasiste de a le popula cu rromi si evrei, erau locuite evident si de romani.

Ce mi se pare ironic este ca, in prezent, Capitala noastra europeana iti poate oferi neincetat adevarate dovezi de discriminare. Antiteze si lucruri care pot fi studiate, pentru ca iti naste zeci de intrebari. Urbanul bucurestean, nu se indeparteaza foarte tare de mizeria post-industriala ceausista. Asa ajungem in situatia escapista, in care toti ne strangem in centrul orasului pentru ca fostele cartiere muncitoresti, in afara de cateva terase si parcuri aranjate cu ocazia alegerilor nu iti ofera prea multe motive sa vrei sa iesi in oras.

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Stiu… Strazile ne sunt familiare. Tot ce este in jurul nostru creeaza un decor obisnuit care nu ridica neaparat intrebari. Poate ca uneori ne agaseaza traficul, poate griul din jur, dar nu ne punem prea multe intrebari in privinta unor aspecte ce ni se par “obisnuite”. Mereu ne deplasam grabit si desi sunt lucruri care ne dor, ajungem sa le acceptam ca fiind un decor firesc.

Orasul este de fapt, la randul sau, o oglinda a ideologiilor dominante ale societatii. La tot pasul in Bucuresti poti gasi semne ale discriminarii pe care le sufera femeile in spatiul public cat si in spatiul privat. Nu trebuie decat sa iti deschizi putatin capacitaatile de observatie. Sunt de fapt acele lucruri care ne agaseaza si ne influenteaza in fiecare zi, in mod sub-constient, dar pe care nu prea stim cum sa le numim si sa le dam expresie verbala.

Citește mai departe...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Eram constienta de faptul ca femeile sunt puse foarte des in fata situatiilor neplacute, cum ar fi hartuirea sau agresarea, fie ea verbala sau fizica, dar am avut o surpriza foarte neplacuta cand, intrebandu-mi cateva prietene daca au avut parte de astfel de experiente, toate au raspuns afirmativ. Toate au fost hartuite o data, sau chiar de mai multe ori, unele ajungand chiar sa se teama sa iasa singure din casa. Am adunat aici o parte din experientele noastre neplacute.

Raspunsul Mihaelei a fost, initial, ca nici nu stie cu ce sa inceapa si ca a intampinat prea multe situatii in care s-a simtit hartuita.

„Eram in autobuz (zona Piata Rahova) si am trecut pe langa un barbat, pe la vreo 40 de ani. S-a uitat la mine si m-a intrebat daca mi-am uitat tatele acasa. A fost chiar scarbos si penibil. Nu i-am zis nimic, m-am uitat urat la el si m-am indepartat. Altadata, tot in autobuz, eram imbracataa in rochie si un barbat destul de in varsta mi-a bagat mana sub rochie. Pe moment am fost surprinsa, nu am avut nicio reactie. Cel mai ciudat a fost cand, intr-o seara, ora 22-23, in zona Piata Sudului, eram cu niste prieteni cu masina si asteptam pe cineva. Am iesit putin din masina si a oprit o alta masina langa mine cu un barbat care m-a intrebat „Cat iei?” sau ceva de genul asta. Abia dupa ce a plecat mi-am dat seama ca a crezut ca sunt prostituata.”

spune Mihaela
Citește mai departe...

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului;