Asociatia FRONT este o organizatie infiintata in aprilie 2011 ce are ca scop promovarea si sustinerea politicilor si proiectelor care sustin egalitatea de sanse si de gen, imbunatatirea statutului si a imaginii femeilor din Romania, sensibilizarea opiniei publice cu privire la discriminarea femeilor.

Asociatia FRONT este printre putinele organizatii nonguvernamentale din Romania asumat feministe, asociatie care militeaza deschis pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, eliminarea discriminarii de gen si a stereotipurilor si prejudecatilor din educatie, cultura, politica, societate, economie si piata muncii. Legislatia Romaniei a fost armonizata in perioada de pre-aderare pentru a garanta egalitatea in drepturi si egalitatea de sanse intre femei si barbati, insa nu a fost insotita de o implementare in institutii si de o schimbare a mentalitatilor si a practicilor. Uniunea Europeana, prin politicile sale, inclusiv la acordarea finantarilor din Fondul Social European, pune un accent deosebit pe programele care au ca scop imbunatatirea statutului si a imaginii femeilor din Romania.

FRONT este o asociatie formata din tinere absolvente ale Masterului Politici, Gen si Minoritati din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Lor li s-au alaturat activiste si experte in drepturile omului si drepturile minoritatii rome. Impreuna formeaza o echipa entuziasta si hotarata sa realizeze cat mai multe proiecte si actiuni de constientizare a opiniei publice asupra discriminarii femeilor din Romania si de a aduce in constiinta publica multe din problemele cu care femeile se confrunta, de la violenta domestica, saracie, venituri mai mici in comparatie cu barbatii, pana probleme ca hartuirea sexuala, prostitutie si trafic de fiinte umane.

Printre obiectivele Asociatiei se numara:

 • Desfasurarea, dezvoltarea si coordonarea de activitati in domenii ce urmaresc promovarea drepturilor femeilor si a conceptului de feminism.
 • Educarea comunitatii si a autoritatilor publice in ceea ce priveste necesitatea promovarii imaginii si drepturilor femeilor din Romania.
 • Organizarea de cursuri de pregatire, seminarii, conferinte, dezbateri publice, scoli de vara precum si organizarea de marsuri, manifestatii publice si alte activitati de sensibilizarea a opiniei publice.
 • Acordarea de consultanta si consiliere persoanelor, organizatiilor si institutiilor de respectarea si promovarea drepturilor femeilor.
 • Realizarea si editarea de carti, publicatii periodice, pliante, afise, brosuri, bannere, pagini web, albume foto, programe informatice si alte materiale informative.
 • Stabilirea si dezvoltarea de relatii de parteneriat si colaborare cu organizatii interne si internationale cu acelasi profil.

Proiecte si actiuni derulate:

 • Constituirea si gestionarea site-ului www.feminism-romania.ro, care cuprinde diverse sectiuni: presa, activism, culturale, multimedia, publicatii, studii si cercetare, legislatie si politici, international etc. Pagina cuprinde informatii relevante despre situatia femeilor din tara sau de la nivel european si international. Cuprinde cercetari si studii.
 • Revista presei din perspectiva de gen: o monitorizare a presei publicata saptamanal pe site-ul www.feminism-romania.ro care cuprinde principalele stiri aparute in mass media romaneasca despre femeile din politica, domeniul social, sanatate, educatie, cultural, international, local, sport.
 • Participarea, prin membrele sale, la tabara feminista din Terreblanque, Franta, si la Marsul Mondial al Femeilor (Marche Mondiale des Femmes), desfasurat pe 15 iulie 2011 in orasul Toulouse la care au participat reprezentate ale organizatiilor feministe din diverse tari europene.
 • Participarea la ONG-Fest organizat de “Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile” in cadrul proiectului PROMETEUS – Promovarea economiei sociale in Romania prin cercetare, educatie si formare profesionala la standarde europene (9-11 septembrie 2011). Proiectul FRONT s-a numit „Sa aducem feminismul in strada” si a avut ca obiective informarea celor interesati cu privire la ce inseamna un ONG feminist, in conditiile in care opinia publica din Romania continua sa fie slab sau gresit informata despre ceea ce inseamna feminismul si, in special feminismul romanesc; constientizarea cu privire la amploarea si gravitatea unor fenomene care afecteaza femeile din Romania: stereotipurile de gen, hartuirea stradala, violenta domestica.
 • Organizarea SlutWalk – Marsul Panaramelor in Bucuresti, B-dul Unirii, la care au luat parte peste 200 de participante si participanti. Evenimentul a avut drept scop denuntarea hartuirii stradale si a violentelor sexuale asupra fetelor si femeilor si criticarea fenomenului de invinovatire a victimelor (victim blaming) pentru violentele verbale, fizice si/sau psihice pe care le sufera. (6 octombrie 2011).
 • Organizarea unui protest in fata Palatului Parlamentului cu ocazia Zilei Internationale de Eliminare a Violentei asupra Femeilor (25 noiembrie 2011). Protestul a fost organizat in colaborare cu Centrul Filia si Agentia Impreuna. A fost sustinut de peste alte 20 de ONG-uri. Cu acest prilej s-a criticat ignorarea de catre parlamentari a propunerilor de imbunatatire a legii violentei in familie. Principalele revendicari au fost introducerea in lege a ordinului de protectie a victimei si a ordinului de restrictie pentru agresor, precum si bugetarea corespunzatoare a adaposturilor. In urma protestului, proiectul legislativ de modificare a legii de prevenire si combatere a violentei in familie a fost repus pe agenda Parlamentului, iar in februarie 2012 a fost rediscutat si adoptat. La data de 8 martie 2012 noua lege a fost promulgata de presedintele Romaniei.
 • Organizarea unei manifestatii cu prilejul Zilei Internationale a Femeii in Piata Universitatii pentru a denunta problemele actuale ale femeilor din Romania si lipsa de reactie a guvernantilor (8 martie 2012).
 • Organizarea dezbaterii „Stereotipuri de gen in Manuale” in data de 11 aprilie 2012 in parteneriat cu Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD). Dezbaterea a fost generata de sesizarea adresata de catre Alianta Antidiscriminare a tuturor Taticilor – T.A.T.A. Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, cu privire la speta „MECTS discrimineaza tatii din Romania in abecedare”.
 • Derularea proiectului „One Europe – Many realities: Gender roles in different social contexts and societies - Bulgarian, German, Roma, Romanian”. Proiectul a reunit 32 de tineri din Bulgaria, Germania si Romania, dintre care 50% participanti de etnie roma (din cele 3 tari). Principalele activitati au avut loc in perioada 17.04.2012 – 25.04.2012 in orasele Bucuresti si Ruse (Bulgaria), perioada in care tinerii, folosind metodele educatiei infomale, au dezbatut, reflectat si invatat despre rolurile de gen in contexte precum: constructia identitatii de gen, reprezentarea genului in mass media, participarea femeilor la viata politica, genul in viata de zi cu zi si in familie. Proiectul fost realizat in parteneriat cu Fundatia Friedrich Ebert, Academia de educatie politica si sociala Haus am Maiberg (Germania) si Asociatia FAR (Bulgaria) si finantat de Uniunea Europeana prin programul „Tineret in Actiune”.
 • Dezbateri feministe la Festivalul Urban Femei pe Matasari (23-24 iunie 2012) organizate de Asociatia FRONT impreuna cu Avon, ARAS, Centrul Filia, Blogul Medusei, ECPI, SECS, Agentia Impreuna, Romano Butiq. Sesiunile interactive au avut urmatoarele subiecte: „Femei sub asediu: despre tipurile de violenta asupra femeilor”; „Prostituata vs Client; dezbatere despre prostitutie si trafic de persoane”; „Consilierea obligatorie pentru criza de sarcina, in conflict cu drepturile femeilor”; „Si noi suntem femei! Femeile rome invizibile”. „Mai e nevoie de feminism?”
 • Plangere catre CNCD impotriva Ministerului Administratiei si Internelor in legatura cu segregarea pe sexe a locurilor scoase la concurs in cadrul procesului de admitere in institutiile de invatamant proprii si prevederea unui numar de locuri considerabil mai mic pentru femei in raport cu numarul de locuri rezervate barbatilor (iunie 2012). Asociatia FRONT a solicitat Consiliului sa constate savarsirea faptei de discriminare pe criteriul sex si sa sanctioneze corespunzator Ministerul Administratiei si Internelor.
 • Colaborare in proiectul FEMINA. Membre ale Asociatiei FRONT au participat la emisiunea TV „Vanatoarea de Clisee”, difuzata saptamanal pe TVR2, incepand cu luna iulie 2012. In cadrul emisiunii televizate, specialisti si jurnalisti dezbat si demonteaza stereotipuri precum „Femeile nu se pricep la tehnica”; „Pe femei le bati din dragoste”; „Femeile sunt responsabile de cresterea copiilor”; „Femeia are grija casei, barbatul aduce banii”. Proiectul FEMINA este derulat la nivel national si are ca obiectiv principal consolidarea principiului egalitatii de sanse si de gen, promovarea femeilor pe piata muncii, depasirea stereotipurilor culturale.
 • Colaborare in cadrul Conferintelor Consiliului National FEMINA, desfasurate pe parcursul anului 2012 in 6 orase: Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Bucuresti. Membre ale Asociatiei FRONT au facut parte din invitatii permanenti ai Conferintelor si au prezentat „Ghidul de Bune Practici privind respectarea egalitatii de sanse pe piata muncii”. Acest Ghid este rezultatul unei cercetari nationale asupra discriminarii de gen pe piata muncii realizata in cadrul proiectului.
 • Proiectul „European Feminist Summer Camp - Knowing eachother, working together” finantat prin programul „Tineret in Actiune”. Asociatia FRONT a organizat o tabara feminista internationala, afiliata retelei World March of Women. Au fost prezente peste 80 de participante din tari precum Franta, Spania, Elvetia, Portugalia, Brazilia, Turcia, Chile, Australia, Italia, Macedonia, Anglia, Romania. Tabara a insemnat o experienta feminista unica, cu ateliere, discutii intense si schimburi de experienta pe subiecte precum solidaritate, discriminari multiple, economie, mediul inconjurator, violenta, sanatate, sexualitate. (Moroieni, Jud Dambovita, 06-16 august 2012)
 • Organizarea unui protest in Piata Presei Libere cu ocazia Zilei Internationale de Eliminare a Violentei asupra Femeilor (25 noiembrie 2012): „Violenta nu e divertisment - Protest contra tabloidizarii violentei impotriva femeilor de catre mass-media”. Protestul a fost organizat in parteneriat cu Centrul Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, CPE, ECPI, Biblioteca Alternativa. Am atras atentia ca mass-media contribuie la intretinerea si promovarea unei culturi a violentei, prin superficialitatea cu care trateaza fenomenul, prin tabloidizarea si transformarea violentei impotriva femeilor in divertisment.
 • Scrisoare deschisa trimisa ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, in legatura cu anchetarea abuzurilor sexuale din Politie. (Ianuarie 2013) Scrisoarea a fost semnata de alte 12 organizatii neguvernamentale. Organizarea unui protest „Opriti abuzurile sexuale din Politie” la sediul Ministerului de Interne si Politiei Capitalei, in contextul cazului Bals ( o politista si-a acuzat superiorul ca a violat-o si ca a fortat-o sa intretina relatii sexuale cu procurori si politisti). Organizatiile participante au atras atentia ca institutia Politiei nu trebuie sa mai transmita imaginea unei structuri bazate pe abuzuri, violenta si discriminare, in randul angajatilor sau in relatiile cu acestia.
 • Parteneriat cu Editura Polirom pentru promovarea cartii „Gen si cetatenie in Romania” de Diana Elena Neaga. (Februarie 2013) Prin intermediul povestilor de viata ale unor femei din Romania, volumul analizeaza dimensiunea performativa a cetateniei. Din aceste relatari rezulta ca modul in care femeile isi exercita azi cetatenia este afectat, pe de o parte, de constrangerile asociate rolurilor si diferentelor de gen (in baza carora ele sunt principalele ingrijitoare ale familiei), iar pe de alta parte, de experientele formatoare traite in perioada comunista (munca platita, ingradirea libertatii de miscare, rationalizarile) si in perioada de tranzitie (polarizarea sociala, prezenta minora a intereselor femeilor pe agenda publica, experienta somajului sau a libertatii de exprimare).
 • Organizarea unui Protest impotriva includerii violului in noua Lege a Medierii (1 februarie 2013). Protestul a fost organizat in parteneriat cu Centrul Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, CPE, Asociatia Transcena, Grupul de Interventii Feministe. Prin includerea violului printre infractiunile care pot fi mediate se da un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza agresorului conditii legale pentru a scapa de pedeapsa. In urma protestului societatii civile, intrarea in vigoare a Legii Medierii pentru cazuri penale a fost amanata.
 • Membre ale FRONT au organizat la Bucuresti flash-mob-ul One Bilion Rising in colaborare cu Scoala de Dans „Nebunia Dansului” si membre ale Centrului Filia (14 februarie 2013). One Bilione Rising a constituit un eveniment global pentru a marca cea de-a 15-a aniversare a miscarii VDAY, lansata de Eve Ensler, scenarista si activista pentru drepturile femeilor. S-a desfasurat concomitent in 177 de tari.
 • Organizarea unui Mars impotriva violentei asupra femeilor (8 martie 2013). Traseu: Bd. Lascar Catargiu – Piata Victoriei. Eveniment organizat in parteneriat cu Centrul Filia, Societatea de Analize Feministe AnA, CPE, Asociatia Transcena, Grupul de Interventii Feministe. Am atras atentia ca femeile sunt prizonierele unei culturi a violentei in cre victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate si stigmatizate. Mass-media transmite si perpetueaza mentalitati defectuoase si prejudecati sexiste. Institutiile statului sunt total ineficiente in prevenirea si combaterea fenomenului.
 • Participare la realizarea Primului studiu la nivel national cu privire la implementarea ordinului de protectie, ale carui rezultate au fost facute publice in luna martie 2013, la un an dupa introducerea ordinului de protectie in legislatia romaneasca. Studiul a fost realizat in cadrul proiectului "Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, in special a ordinului de protectie", implementat de catre Asociatia TRANSCENA, in parteneriat cu GRADO, CPE, Fundatia Sensiblu, A.L.E.G., ARTEMIS - CLUJ, Centrul FILIA, Asociatia FRONT, ASOCIATIA ANAIS si finantat de catre Open Society Foundation. A fost analizata activitatea tuturor instantelor judecatoresti din tara cu privire la emiterea ordinului de protectie.
 • Membre ale Asociatiei FRONT s-au implicat activ in proiectul „Ura nu ne inchide gura – Cum raspundem hate-speech-ului online” organizat de Grupul pentru Interventii Feministe, grup informal. (23-24 martie 2013). Au fost organizate ateliere de discutii pe urmatoarele dimensiuni: „Sexism si hate-speech online”; „Rasism si hate-speech online”; „Homofobie si hate-speech online”; „Violenta in libertatea de exprimare”; „Extrema dreapta si hate-speech-ul. Controlul corpurilor nedezirabile”. Proiectul a fost finantat prin fonduri CE.
 • Parteneriat in cadrul proiectului SEXUL vs BARZA – Prima platforma online de educatie sexuala pentru tineri. Proiectul a fost lansat oficial pe 23 aprilie 2013, este coordonat de Adriana Radu si a obtinut finantare prin platforma ReStart Romania. Scopul acestui proiect este acela de a suplini lipsa educatiei sexuale din scoli, prin clipuri scurte si interactive pe teme de educatie sexuala. In aceste videoclipuri, Adriana le vorbeste adolescentilor despre corp, sex, infectii cu transmitere sexuala, contraceptie, stereotipuri de gen, minoritati sexuale si drepturile tinerilor.
 • Scrisoare-deschisa adresata OF-PDL si conducerii PDL, semnata de alte 8 ONG-uri (Iulie 2013), pentru excluderea din partid a lui Traian Tamaga, care, conform relatarilor mass-media, si-a batut logodnica si ar fi stropit-o cu benzina cu intentia de a-i da foc. ONG-urile semnatare considera ca faptele de violenta ale personalitatilor publice impotriva femeilor trebuie aspru sanctionate inclusiv prin codurile deontologice ale structurilor din care fac parte, intrucat acestia reprezinta lideri de opinie ce influenteaza perceptia publicului despre comportamentele acceptabile in societate.
 • Organizarea Campaniei 16 Zile de activism impotriva violentei asupra femeilor (25 noiembrie – 10 decembrie 2013). Pe parcursul celor 16 zile au avut loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare si alte actiuni care au vizat cresterea gradului de constientizare si de intelegere a diferitelor manifestari ale formelor de violenta asupra femeilor. In cadrul Campaniei, mai multe organizatii au trimis o serie de scrisori-deschise catre presa, politicieni si institutii: Scrisoare-deschisa privind implementarea Ordinului de Protectie; Scrisoare-deschisa prin care cerem eliminarea violului din Legea Medierii; Scrisoare-deschisa privind Conventia de la Istanbul; Scrisoare-deschisa privind sterilizarea femeilor rome; Scrisoare-deschisa catre CNA: Violenta asupra femeilor nu este divertisment!
 • Organizarea mitingului „Indiferenta hraneste violenta” (25 noiembrie 2013, Piata Unirii, Bucuresti). Eveniment stradal prin care mai multe organizatii au atras atentia ca violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala si alte forme de violenta sistemica ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptatile care ingradesc vietile femeilor in mod special.
 • Participare la primele studii care radiografiaza dificultatile cu care se confrunta victimele violentei in familie in accesul la justitie si la servicii de specialitate, in cadrul Campaniei pentru Siguranta Femeii in Familie, implementata de Asociatia Transcena, in parteneriat cu Fundatia Sensiblu, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Asociatia Front, Centrul Filia, Asociatia Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Artemis Cluj, Asociatia ALEG, Institutul Est European De Sanatate a Reproducerii si Asociatia E-Romnja. Desi ordinul de protectie ar trebui sa fie judecat cu celeritate, studiul arata ca durata medie la nivel national pentru solutionarea unei cereri este de 33 de zile, timp in care victima este in continuare in pericol. (Decembrie 2013)
 • Organizarea unui protest in fata Ambasadei Spaniei „Solidaritate cu femeile din Spania! Si noi spunem NU interzicerii dreptului la avort!”. (17 ianuarie 2014)
 • Campanie online „Greva domestica. Respect pentru munca femeilor” (8 martie 2014). Sarcinile domestice sunt peste 80% realizate de femei si nu exista parteneriat in viata privata.
 • Participarea la flashmob „Interzicerea avortului ucide. 1966-1989: Peste 10,000 de femei” (31 martie 2014, Piata Universitatii, Bucuresti). Scopurile actiunii au fost tragerea unui semnal de alarma asupra masacrului pe care interzicerea avortului l-a cauzat in trecutul recent si sustinerea libertatii femeilor de a lua decizii in privinta propriului corp.
 • Initierea Coalitiei pentru Egalitate de Gen, alaturi de alte ONG-uri, intr-un proiect finantat prin Granturile SEE 2009-2014, gestionate de Fondul ONG in Romania. (Mai 2014). Organizatiile initiatoare: CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia Front, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G, E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Societatea de Analize Feministe AnA, au un istoric comun de colaborare in actiuni publice pe parcursul anilor anteriori. Proiectul isi propune sa consolideze aceste colaborari intr-o formula de activitate constanta, care sa creasca capacitatea acestora de interventie si implicare in procesul schimbarilor legislative si de politici publice.
 • Proiect “Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen”, in parteneriat cu Societatea de Analize Feministe AnA. (Iunie 2014). Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Principalele activitati includ o platforma online interactiva, un ghid al discriminarilor urbane de gen, activism stradal, expozitie de fotografie/arta video/instalatii pe tema „Discriminari urbane de gen”.
 • Depunerea unei sesizari la CNCD privind campania Mamaia Style si declaratiile sexiste ale lui Radu Mazare. Campania Mamaia Style promoveaza sexismul si un tratament injust si degradant cu privire la femei, prin sexualizare excesiva si obiectificare, iar unul din layout-urile campaniei, cel intitulat „Bird Wathcing”, incita la hartuire sexuala si la alte comportamente agresive (verbale, psihice, fizice) din partea barbatilor fata de femei. (Iunie 2014)

Contact:

Asociatia FRONT

Str Orzari nr 67, et 1, ap 4, sector 2, Bucuresti
Reprezentant legal Ilona Voicu / Persoana de contact: Delia Panait, Tel. 0726 704 147
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.feminism-romania.ro

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului;