logo_ana.png

Societatea de AnAlize Feministe AnA (SAFA) este o organizatie independenta neguvernamentala care se doreste o punte de legatura intre feminismul academic si cel activist din Romania. Este infiintata in 1990 si inregistrata oficial in 1993 (prin sentinta civila nr. 61/15, iulie 1993). Membrii AnA sunt persoane din domenii variate de activitate iar beneficiarii activitatilor AnA sunt studentii, profesorii, cercetatorii, reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si neguvernamentale cu activitate si interese in domeniul egalitatii de sanse. AnA este membra a Coalitiei Nationale de lupta impotriva violentei asupra femeilor. La nivel international AnA face parte la acest moment din Coalitia Karat, din Sinodul European al Femeilor si din Reteaua ASTRA.

Societatea de Analize Feministe AnA are ca obiective de baza: intelegerea si imbunatatirea conditiei femeilor din Romania, promovarea cercetarii privind pozitia sociala a femeilor in societatea romaneasca contemporana, introducerea studiilor despre femei si a feminismului in programele universitare si in publicistica nationala, realizarea de programe comunitare vizand imbunatatirea situatiei femeilor in Romania; sprijinirea politicilor de egalitate de sanse intre femei si barbati in Romania; promovarea activismului civic sensibil la gen.

AnA este specializata pe (i) cercetari aplicate, (ii) cursuri de sensibilizare si pregatire vizand problematica discriminarii/egalitatii de sanse intre femei si barbati, (iii) dezvoltare de programe comunitare si educationale axate pe tematica (non)discriminarii de gen si a activismului sensibil la gen. AnA ofera consultanta si expertiza in domeniul egalitatii de sanse fiind de asemenea bine racordata la miscarea de femei nationala si internationala.

AnA a coordonat, manageriat si implementat diverse programe axate pe domeniul egalitatii de sanse, a conceput, coordonat si/sau colaborat in numeroase proiecte locale, regionale, nationale si internationale axate pe tematica egalitatii de sanse. Abordand genul ca o categorie multidimensionala de analiza AnA:

 • a elaborat studii nationale aplicate, care contin sugestii si recomandari pe domeniu precum (selectie):
  • Segregarea de gen in sectorul de sanatate (in cadrul proiectului “O sansa pentru dezvoltarea carierei pentru femeile din domeniul sanitar”, POSDRU /97/6.3/S/50247), Reconcilierea vietii de familie cu cariera. Tendinte in societatea actuala (in cadrul proiectului POSDRU, nr 46981).
  • Discriminarea multipla in Romania, Raport National, 2008, UE/ANES, 2007
  • Femeile si stiinta, Raport de tara, ENWISE-EC, 2003.
  • Raport alternativ privind situatia femeilor in Romania, Beijing+5, 2000
 • a derulat programe educationale pe tematica egalitatii de sanse (de exemplu Egalitate prin diferenta, program de educatie nonsexista, UE/PHARE, 2001)
 • a participat cu echipe de traineri la diverse modulele de formare in cadrul proiectelor proprii sau a celor in care a fost partenera.
 • a oferit permanent date si informatii actualizate privind situatia femeilor in Romania (de exemplu in proiectul “Observatorul de gen”, Ce stim despre femei in Romania. O colectie de date referitoare la femei, 2011, UNFPA.
 • a integrat problematica de gen in cadrul unor proiecte de tip “gender mainstreaming” (ca de exemplu Integrare vs. Separare. Pentru un activism prietenos la gen, EU/FDSC, 2004)
 • a contribuit prin diverse publicatii (revista Analize, colectia “Gen si”, colaborari la colectia Studii de Gen/Polirom) la sensibilizarea publicului larg fata de problematica specifica egalitatii de sanse si la diseminarea unor informatii si cercetari de profil.
 • a sustinut, prin integrarea in parteneriate, retele si aliante specifice, promovarea politicilor de egalitate de sanse in diverse domenii (violenta asupra femeilor, promovarea femeilor in politica, etc.).

Societatea de Analize Feministe AnA este detinatoarea "Premiului SUA/UE pentru societate civila si democratie" pe anul 1998, cat si a premiului: "Cea mai buna publicatie periodica de specialitate", pentru revista „AnALize. Revista de Studii Feministe” in cadrul Galei Premiilor Societatii Civile Editia I, Bucuresti, decembrie 2002.

Societatea nu are surse regulate de venit, dar s-a bucurat in timp de sprijinul moral si financiar al unor organizatii internationale precum si al unor persoane particulare. In decursul anilor AnA a fost financiar sprijinita de organizatii internationale precum: fonduri UE-Phare, Global Fund for Women, Banca Mondiala, Fundatia SOROS, NEWW, Programul Mama Cash/Elvetia, Programul Matra al Ambasadei Olandei, programul de granturi al Ambasadei SUA, ProHelvetia, Institutul Goethe, Bucuresti, fonduri SEE/FDSC.

Contact:

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
www.anasaf.ro
www.analize_journal.ro

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului;